Podzimní dýňové sušenky

 
Skvělá podzimní dobrota ve zdravější verzi ke kávě nebo pro děti na svačinku. Poslouží i jako malý jedlý dárek pro přátele nebo pro kolegy do práce.

Ingredience:

  • 200 g dýňového pyré (postup na konci článku *)
  • 300 g špaldové mouky
  • 140 g změklého másla
  • 140 g třtinového cukru
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • oříšky (mandle, vlašské, lískové… co máme doma)

Postup:

Všechny ingredience kromě oříšků dáme do mísy a nejlépe rukama vypracujeme těsto (můžeme si také pomoct robotem). Pokud se nám bude znát příliš lepivé, můžeme dosypat ještě trošku mouky. Zpracované těsto necháme ½–1 hod odpočívat v lednici. Mezitím si nasekáme/nameleme oříšky na posypku.

Těsto vyndáme z lednice a troubu rozehřejeme na 180 st. Vál posypeme trochou mouky a těsto rozválíme na tenký plát. Poté posypeme těsto připravenými oříšky a zlehka je zaválíme. Vykrajujeme kolečka, která pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Povykrájené těsto můžeme znovu zpracovat, rozválet a postup opakovat. Sušenky pečeme cca 15 minut.

Dobrou chuť Vám přeje Markéta!

*Postup dýňové pyré: Dýni hokaido rozkrojíme, vydlabeme a nakrájíme na malé kostičky. Uvaříme doměkka (do vody můžeme přidat nové koření nebo bobkový list pro lepší chuť, nikoliv sůl). Poté scedíme – vodu slijeme do jiné nádoby, může se hodit. Vytáhneme koření, pokud zůstalo a rozmixujeme tyčovým mixérem.

Pyré, které nevyužijeme do sušenek se skvěle hodí pro jiné sladké i slané dobroty, např. dýňovou polévku, na kterou můžeme využít slitou vodu k doředění. Samozřejmě ji pak musíme dobře dochutit. 



Komentáře