Ingredience:
- 200 g dýňového pyré (postup na konci článku *)
- 300 g špaldové mouky
- 140 g změklého másla
- 140 g třtinového cukru
- ½ lžičky mleté skořice
- ½ lžičky jedlé sody
- špetka soli
- oříšky (mandle, vlašské, lískové… co máme doma)
Postup:
Všechny ingredience kromě oříšků dáme do mísy a nejlépe
rukama vypracujeme těsto (můžeme si také pomoct robotem). Pokud se nám bude
znát příliš lepivé, můžeme dosypat ještě trošku mouky. Zpracované těsto necháme
½–1 hod odpočívat v lednici. Mezitím si nasekáme/nameleme oříšky na posypku.
Těsto vyndáme z lednice a troubu rozehřejeme na 180 st.
Vál posypeme trochou mouky a těsto rozválíme na tenký plát. Poté posypeme těsto
připravenými oříšky a zlehka je zaválíme. Vykrajujeme kolečka, která pokládáme
na plech vyložený pečícím papírem. Povykrájené těsto můžeme znovu zpracovat,
rozválet a postup opakovat. Sušenky pečeme cca 15 minut.
Dobrou chuť Vám přeje Markéta!
*Postup dýňové pyré: Dýni
hokaido rozkrojíme, vydlabeme a nakrájíme na malé kostičky. Uvaříme doměkka (do
vody můžeme přidat nové koření nebo bobkový list pro lepší chuť, nikoliv sůl).
Poté scedíme – vodu slijeme do jiné nádoby, může se hodit. Vytáhneme koření,
pokud zůstalo a rozmixujeme tyčovým mixérem.
Pyré, které nevyužijeme do sušenek se skvěle hodí pro jiné
sladké i slané dobroty, např. dýňovou polévku, na kterou můžeme využít slitou
vodu k doředění. Samozřejmě ji pak musíme dobře dochutit.
Komentáře
Okomentovat