Perníčky

 


Bez perníčků by nebylo Vánoc. Jsou první vlaštovkou, která přenese vůni do našich domovů. Tento recept je ze zápisků mojí babičky a snad se Vám s ním perníčky skvěle povedou. 

Ingredience:

      ·       400 g hladké mouky
·       150 g moučkového cukru
·       60 g změklého másla
·       2 vajíčka
·       2 lžíce medu
·       lžička sody
·       lžička mletého koření – skořice, anýz, hřebíček, kardamom

Postup:

Všechny suché suroviny dobře promícháme. Opatrně je přesypeme na vál a uděláme do středu důlek, do kterého vyklepneme vajíčka, nalijeme med a přidáme změklé máslo. Vidličkou promícháváme a až už to nejde, začneme zpracovávat rukama. Případně si můžeme pomoci robotem. Hotové těsto přendáme na talířek, zabalíme do folie a necháme přes noc uložit v lednici.

Další den vytáhneme těsto z lednice a necháme chvilku odstát. Připravíme si vykrajovátka, vál, váleček, máslo na vymazávání a plech (ideálně 2). Rozehřejeme si troubu na 180 °C.

Vymažeme si plech. Maličko si pomoučíme vál, těsto si rozdělíme na menší části a vyválíme těsto na plát silný asi 4 mm. Vykrajujeme tvary a klademe je na vymazaný plech. Potom dáme do vyhřáté trouby. Až perníčky vyskočí a zezlátnou (trvá to cca 8 minut), vytáhneme je z trouby a potřeme je rozšlehaným vejcem.

Totéž opakujeme s dalšími dávkami těsta. Hotové perníčky nazdobíme. Používám tubičky od Dr.Oetker.

Dobrou chuť Vám přeje Markéta!

Komentáře