Ingredience:
·
400 g hladké mouky
·
150 g moučkového cukru
·
60 g změklého másla
·
2 vajíčka
·
2 lžíce medu
·
lžička sody
·
lžička mletého koření – skořice, anýz, hřebíček,
kardamom
Postup:
Všechny suché suroviny dobře promícháme. Opatrně je
přesypeme na vál a uděláme do středu důlek, do kterého vyklepneme vajíčka,
nalijeme med a přidáme změklé máslo. Vidličkou promícháváme a až už to nejde,
začneme zpracovávat rukama. Případně si můžeme pomoci robotem. Hotové těsto přendáme
na talířek, zabalíme do folie a necháme přes noc uložit v lednici.
Další den vytáhneme těsto z lednice a necháme chvilku
odstát. Připravíme si vykrajovátka, vál, váleček, máslo na vymazávání a plech (ideálně
2). Rozehřejeme si troubu na 180 °C.
Vymažeme si plech. Maličko si pomoučíme vál, těsto si rozdělíme
na menší části a vyválíme těsto na plát silný asi 4 mm. Vykrajujeme tvary a
klademe je na vymazaný plech. Potom dáme do vyhřáté trouby. Až perníčky vyskočí
a zezlátnou (trvá to cca 8 minut), vytáhneme je z trouby a potřeme je rozšlehaným
vejcem.
Totéž opakujeme s dalšími dávkami těsta. Hotové perníčky
nazdobíme. Používám tubičky od Dr.Oetker.
Dobrou chuť Vám přeje Markéta!
Komentáře
Okomentovat