Pohádku „O vanilkovém rohlíčku, který měl smůlu“ jsem
poslouchala v rádiu jako malá každé Vánoce, pěkně zachumlaná v posteli.
A o tom přesně Vánoce jsou, o vzpomínkách a chumlání.
Tyto rohlíčky snad smůlu mít nebudou a užije si je s radostí
celá rodina.
Ingredience:
60 g mletých oříšků (mandle, vlašské nebo lískové)
150 g hladké mouky
2 lžíce moučk. vanilkového cukru*
100 g másla
2 žloutky
+ moučk. vanilkový cukr na obalovaní
Postup:
V míse smícháme všechny suché suroviny, poté přidáme na
kostičky pokrájené máslo a postupně přidáváme žloutky. Zpracujeme těsto, které není třeba nechávat dlouho
odpočívat v lednici, klidně i vůbec.
Rozehřejeme si troubu na 180 °C a z těsta začneme tvarovat rohlíčky.
Dosud jsem nepřišla na stoprocentně zaručený způsob, jak je uválet všechny
naprosto stejně. Chce to zkoušet a cvičit. Většinou si uválím váleček, ze
kterého pak odkrajuji stejné kousíčky a z nich tvořím. Pozor, aby rohlíčky
nebyly příliš do špičky, rychleji by se připalovaly. Strávníkům však obvykle
drobné nedokonalosti vůbec nevadí
Rohlíčky skládáme na pečicí papír nebo na vymazaný plech a
pečeme cca 8 - 9 minut. Jakmile je můžeme zvednout a nerozdrolí se, jsou
hotové. Neměly by být do zlatova, spíš světlé a malilinko růžové.
Rohlíčky necháme chvilku (2-3 minuty) odpočívat a potom je
obalíme v cukru. Znovu je pak obalíme studené ještě jednou před uložením
do krabice.
Dobrou chuť Vám přeje Markéta!
*Moučkový vanilkový cukr = 0,5 kg moučkového cukru důkladně promícháme s obsahem vanilkového lusku, přesypeme do uzavíratelné nádoby a vydlabaný vanilkový lusk do cukru zapíchneme. Necháme odpočívat a vonět.
Komentáře
Okomentovat