Vanilkové rohlíčky

 

Pohádku „O vanilkovém rohlíčku, který měl smůlu“ jsem poslouchala v rádiu jako malá každé Vánoce, pěkně zachumlaná v posteli. A o tom přesně Vánoce jsou, o vzpomínkách a chumlání.

Tyto rohlíčky snad smůlu mít nebudou a užije si je s radostí celá rodina.

Ingredience:

60 g mletých oříšků (mandle, vlašské nebo lískové)
150 g hladké mouky
2 lžíce moučk. vanilkového cukru*
100 g másla
2 žloutky
+ moučk. vanilkový cukr na obalovaní

Postup:

V míse smícháme všechny suché suroviny, poté přidáme na kostičky pokrájené máslo a postupně přidáváme žloutky.  Zpracujeme těsto, které není třeba nechávat dlouho odpočívat v lednici, klidně i vůbec.

Rozehřejeme si troubu na 180 °C a z těsta začneme tvarovat rohlíčky. Dosud jsem nepřišla na stoprocentně zaručený způsob, jak je uválet všechny naprosto stejně. Chce to zkoušet a cvičit. Většinou si uválím váleček, ze kterého pak odkrajuji stejné kousíčky a z nich tvořím. Pozor, aby rohlíčky nebyly příliš do špičky, rychleji by se připalovaly. Strávníkům však obvykle drobné nedokonalosti vůbec nevadí

Rohlíčky skládáme na pečicí papír nebo na vymazaný plech a pečeme cca 8 - 9 minut. Jakmile je můžeme zvednout a nerozdrolí se, jsou hotové. Neměly by být do zlatova, spíš světlé a malilinko růžové.

Rohlíčky necháme chvilku (2-3 minuty) odpočívat a potom je obalíme v cukru. Znovu je pak obalíme studené ještě jednou před uložením do krabice.

Dobrou chuť Vám přeje Markéta!

*Moučkový vanilkový cukr = 0,5 kg moučkového cukru důkladně promícháme s obsahem vanilkového lusku, přesypeme do uzavíratelné nádoby a vydlabaný vanilkový lusk do cukru zapíchneme. Necháme odpočívat a vonět.

Komentáře