Tyto dýňové muffiny jsou podzimní must have!
Dýně je v nich poznat jen maličko, hlavně barevně, ale
jsou díky ní vláčné a celkově prostě výborné. Můžete využít klasickou i zdravější variantu 😊
Ingredience:
- 250 g hladké (špaldové) mouky
- 1 malá lžička prášku do pečiva
- 1 malá lžička jedlé sody
- špetka soli
- 160 g třtinového cukru (nebo 80 g krupicového a 80 g třtinového)
- 1 vejce
- 245 g dýňového pyré (postup na konci příspěvku*)
- 30 ml oleje (může být i kokosový)
- 30 ml mléka
- 2 malé lžičky vanilkové pasty
- špetka skořice a kardamomu
- kousky hořké čokolády (např. čokopecičky aktin)
Postup:
Troubu si rozpálíme na 230 C°. Prášek do pečiva, jedlou sodu
a špetku soli důkladně promícháme s hladkou moukou. V druhé misce si
důkladně vyšleháme vajíčko s cukrem, přidáme dýňové pyré, olej, mléko,
vanilku, koření a promícháme. Suchou směs postupně vmícháme do tekuté. Nakonec
přisypeme kousky čokolády. Připravíme si formu a 12 košíčků na muffiny (nejlépe
se osvědčily silikonové). Košíčky plníme těstem cca do ¾, krásně nabydou. Vložíme
do rozehřáté trouby, ztlumíme na 180 C° a pečeme 10-15 min. Jestli jsou hotové,
zkusíme špejlí.
Dobrou chuť Vám přeje Markéta!
*Dýni hokaido si omyjeme, rozkrojíme napůl, vydlabeme a nakrájíme na kostičky. Rozehřejem troubu na 180 °C, vložíme kousky dýně do pekáčku vyloženého pečícím papírem a přikryjeme alobalem. Pečeme cca 1 hod do úplného změknutí. Nakonec rozmixujeme a necháme vychladnout. V lednici vydrží přikryté pyré bez problému cca 5 dnů.
Komentáře
Okomentovat