Hříbečky

 

Hříbečky z lineckého těsta dělávala moje babička a už se nějak neodmyslitelně zapsaly do našich vánočních pečicích tradic. Navíc kombinace čokolády a kokosu je dokonalá!

Ingredience:

350 g hladké mouky
250 g vychlazeného másla
140 g moučkového cukru
2 žloutky
citronová kůra z jednoho citronu
+ marmeláda nebo nutella
+ kvalitní tmavá a bílá čokoláda
+ kokos

Postup:

Do mouky rozsekáme pokrájené ztuhlé máslo, přidáme cukr, žloutky, citronovou kůru a co nejrychleji zpracujeme v hladké těsto. Nevěnujeme se mu příliš, aby se moc nezahřálo. Hotové těsto zabalíme do folie a necháme v lednici přes noc odpočívat.

Další den vytáhneme těsto z ledničky, aby trošku povolilo, ale ne moc. Rozehřejeme troubu na 160 °C. Nachystáme si plech s pečicím papírem a tvořítko ve tvaru hříbečku. Těsto si rozdělíme na dvě části.

Lehce si moukou posypeme vál, poprášíme moukou i polovinu těsta a rozválíme na tenký plát. Pokud to nejde, využijeme pro vyválení igelitový sáček. Vykrajujeme tvary a skládáme na plech. Zbytky těsta zapracujeme do druhé poloviny těsta a opět pokračujeme v procesu.

Vykrájené tvary dáme do trouby a pečeme cca 10 minut. Neustále kontrolujeme. Těsto musí být pořád světlé, ne dozlatova. Můžeme zkusit jeden tvar rozlomit a podívat se, jestli už je těsto uvnitř upečené.

Vždy dva hotové hříbečky k sobě slepíme marmeládou nebo nutellou (můžeme použít plnicí sáček, aby to šlo rychleji). Kloboučky zdobíme rozpuštěnou tmavou čokoládou. Konec nohy pomažeme bílou a zasypeme kokosem. Dáme do chladu ztuhnout.

Dobrou chuť Vám přeje Markéta!

Komentáře