Hříbečky z lineckého těsta dělávala moje babička a už
se nějak neodmyslitelně zapsaly do našich vánočních pečicích tradic. Navíc
kombinace čokolády a kokosu je dokonalá!
Ingredience:
350 g hladké mouky
250 g vychlazeného másla
140 g moučkového cukru
2 žloutky
citronová kůra z jednoho citronu
+ marmeláda nebo nutella
+ kvalitní tmavá a bílá čokoláda
+ kokos
Postup:
Do mouky rozsekáme pokrájené ztuhlé máslo, přidáme cukr,
žloutky, citronovou kůru a co nejrychleji zpracujeme v hladké těsto.
Nevěnujeme se mu příliš, aby se moc nezahřálo. Hotové těsto zabalíme do folie a
necháme v lednici přes noc odpočívat.
Další den vytáhneme těsto z ledničky, aby trošku
povolilo, ale ne moc. Rozehřejeme troubu na 160 °C. Nachystáme si plech s pečicím
papírem a tvořítko ve tvaru hříbečku. Těsto si rozdělíme na dvě části.
Lehce si moukou posypeme vál, poprášíme moukou i polovinu těsta
a rozválíme na tenký plát. Pokud to nejde, využijeme pro vyválení igelitový
sáček. Vykrajujeme tvary a skládáme na plech. Zbytky těsta zapracujeme do druhé
poloviny těsta a opět pokračujeme v procesu.
Vykrájené tvary dáme do trouby a pečeme cca 10 minut. Neustále
kontrolujeme. Těsto musí být pořád světlé, ne dozlatova. Můžeme zkusit jeden
tvar rozlomit a podívat se, jestli už je těsto uvnitř upečené.
Vždy dva hotové hříbečky k sobě slepíme marmeládou nebo
nutellou (můžeme použít plnicí sáček, aby to šlo rychleji). Kloboučky zdobíme
rozpuštěnou tmavou čokoládou. Konec nohy pomažeme bílou a zasypeme kokosem.
Dáme do chladu ztuhnout.
Dobrou chuť Vám přeje Markéta!
Komentáře
Okomentovat