A nyní už přichází čas na tradiční išelská kolečka s vlašským ořechem.
Ingredience:
těsto:
140 g hladké mouky
80 g moučkového cukru
80 g mletých vlašských ořechů
140 g vychlazeného másla
špetka skořice
semínka z půlky vanilkového lusku
krém:
150 g změklého másla
50 g mletých ořechů
semínka z půlky vanilkového lusku
moučkový cukr podle chuti
zdobení:
kvalitní tmavá čokoláda
vlašské ořechy
Ingredience:
Do mouky rozsekáme pokrájené ztuhlé máslo,
přidáme cukr, ořechy, skořici a vanilku. Zpracujeme v hladké těsto.
Nevěnujeme se mu příliš, aby se moc nezahřálo. Hotové těsto zabalíme do folie a
necháme v lednici přes noc odpočívat.
Další den vytáhneme těsto z ledničky, aby
trošku povolilo, ale ne moc. Rozehřejeme troubu na 170 °C. Nachystáme si plech
s pečicím papírem a malé tvořítko na išelské. Těsto si rozdělíme na dvě
části.
Lehce si moukou posypeme vál, poprášíme moukou i
část těsta a rozválíme na trošku silnější plát. Pokud to nejde, využijeme pro
vyválení igelitový sáček. Vykrajujeme tvary, které skládáme na plech. Zbytky
těsta zapracujeme do druhé poloviny těsta a opět pokračujeme v procesu.
Vykrájené tvary dáme do trouby a pečeme cca 8-10
minut. Neustále kontrolujeme. Můžeme zkusit jeden tvar rozlomit a podívat se,
jestli už je uvnitř těsto upečené.
Vyšleháme si krém. Pomocí plnicího sáčku
slepujeme vždy dva tvary k sobě. Hotová kolečka potřeme rozpuštěnou čokoládou a
ozdobíme ořechem. Necháme ztuhnout.
Dobrou chuť Vám přeje Markéta!
Komentáře
Okomentovat