Išelské kostky


Recept na tradiční išelské cukroví jsem objevila teprve nedávno a rozhodla jsem se udělat jeho pistáciovou, hranatou variantu. Rozhodně doporučuji vyzkoušet, pokud jste tak dosud neučinili. Je famózní!


𝗜𝗻𝗴𝗿𝗲𝗱𝗶𝗲𝗻𝗰𝗲:

těsto:
140 g hladké mouky
80 g moučkového cukru
80 g mletých vlašských ořechů
140 g vychlazeného másla
špetka skořice
semínka z půlky vanilkového lusku

krém:
150 g změklého másla
50 g mletých ořechů
semínka z půlky vanilkového lusku
moučkový cukr podle chuti

zdobení:
kvalitní tmavá čokoláda
drcené pistácie

𝗣𝗼𝘀𝘁𝘂𝗽:
Do mouky rozsekáme pokrájené ztuhlé máslo, přidáme cukr, ořechy, skořici a vanilku. Zpracujeme v hladké těsto. Nevěnujeme se mu příliš, aby se moc nezahřálo. Hotové těsto zabalíme do folie a necháme v lednici přes noc odpočívat.

Další den vytáhneme těsto z ledničky, aby trošku povolilo, ale ne moc. Rozehřejeme troubu na 180 °C. Nachystáme si plech s pečicím papírem a malé tvořítko na išelské. Těsto si rozdělíme na dvě části.

Lehce si moukou posypeme vál, poprášíme moukou i část těsta a rozválíme na trošku silnější plát. Pokud to nejde, využijeme pro vyválení igelitový sáček. Vykrajujeme tvary, které skládáme na plech. Zbytky těsta zapracujeme do druhé poloviny těsta a opět pokračujeme v procesu.

Vykrájené tvary dáme do trouby a pečeme cca 8-10 minut. Neustále kontrolujeme. Můžeme zkusit jeden tvar rozlomit a podívat se, jestli už je uvnitř těsto upečené.

Vyšleháme si krém. Pomocí plnicího sáčku slepujeme vždy dva tvary k sobě. Hotové kostky potřeme rozpuštěnou čokoládou a posypeme pistáciemi. Necháme ztuhnout

Dobrou chuť Vám přeje Markéta! 

Komentáře