Kokosky

 

Musím se přiznat, že kokosky jsem letos pekla úplně poprvé. Nějak jsem se jim vždycky vyhýbala – obávala jsem se toho, že nebudou zvenku křupavé a uvnitř jemné jako obláček, děsilo mě míchání sněhu nad párou. Všechno mi to přišlo jako takový nadlidský úkol. Ale nebylo se čeho bát. Jako návod jsem využila recept z Kuchařky pro dceru, něco jsem přidala ze sebe a kokosky tak pravděpodobně budou letos jedním z našich nejlepších cukroví na svátečním stole!

Ingredience:

3 bílky
180 g moučkového cukru
140 g strouhaného kokosu
+ zdobicí sáček

na dokončení:
jahodová marmeláda
máslový krém (100 g másla + 80 g moučkového cukru)
dětské piškoty
kvalitní tmavá čokoláda

Postup:

Z bílků si ušleháme sníh. Do kastrůlku nalejeme trošku vody (cca 2 cm) a přivedeme ji k varu. Misku se sněhem, která zůstane viset za kastrůlek a neponoří se, postavíme nad páru. Vodu ztlumíme nebo úplně vypneme. Šlehačem zašleháme postupně do sněhu cukr. Směs necháme prohřát, pořád šleháme. Misku odstavíme a necháme vychladnout, během chladnutí však směs často znovu prošleháme.

Do vychladlé směsi jemně vmícháme kokos. Troubu předehřejeme na 140 °C a připravíme si plech vyložený pečicím papírem. Směsí naplníme zdobicí sáček s odpovídající špičkou. Na plechu tvoříme kokosky. Vložíme do trouby a pečeme cca 20 minut (pokud máte rádi zlatavé), 15 min (pokud máte raději do růžova). 

Připravíme si piškoty. Doprostřed ťupneme trošku marmelády a kolem naneseme máslový krém. Slepíme s kokoskami a dáme je dobře vychladit (čím lépe budou vychlazené, tím lépe se nám s nimi bude dál pracovat). Mezitím si rozpustíme tmavou čokoládu. Spodní část kokosek namočíme do čokolády a pokládáme na plech s pečicím papírem. Necháme dobře ztuhnout.

Dobrou chuť Vám přeje Markéta!

Komentáře