Musím se přiznat, že kokosky jsem letos pekla úplně poprvé.
Nějak jsem se jim vždycky vyhýbala – obávala jsem se toho, že nebudou zvenku
křupavé a uvnitř jemné jako obláček, děsilo mě míchání sněhu nad párou. Všechno
mi to přišlo jako takový nadlidský úkol. Ale nebylo se čeho bát. Jako návod
jsem využila recept z Kuchařky pro dceru, něco jsem přidala ze sebe a
kokosky tak pravděpodobně budou letos jedním z našich nejlepších cukroví
na svátečním stole!
Ingredience:
3 bílky
180 g moučkového cukru
140 g strouhaného kokosu
+ zdobicí sáček
na dokončení:
jahodová marmeláda
máslový krém (100 g másla + 80 g moučkového cukru)
dětské piškoty
kvalitní tmavá čokoláda
Postup:
Z bílků si ušleháme sníh. Do kastrůlku nalejeme trošku
vody (cca 2 cm) a přivedeme ji k varu. Misku se sněhem, která zůstane
viset za kastrůlek a neponoří se, postavíme nad páru. Vodu ztlumíme nebo úplně
vypneme. Šlehačem zašleháme postupně do sněhu cukr. Směs necháme prohřát, pořád
šleháme. Misku odstavíme a necháme vychladnout, během chladnutí však směs často
znovu prošleháme.
Do vychladlé směsi jemně vmícháme kokos. Troubu předehřejeme
na 140 °C a připravíme si plech vyložený pečicím papírem. Směsí naplníme
zdobicí sáček s odpovídající špičkou. Na plechu tvoříme kokosky. Vložíme
do trouby a pečeme cca 20 minut (pokud máte rádi zlatavé), 15 min (pokud máte
raději do růžova).
Připravíme si piškoty. Doprostřed ťupneme trošku marmelády a
kolem naneseme máslový krém. Slepíme s kokoskami a dáme je dobře vychladit
(čím lépe budou vychlazené, tím lépe se nám s nimi bude dál pracovat).
Mezitím si rozpustíme tmavou čokoládu. Spodní část kokosek namočíme do čokolády
a pokládáme na plech s pečicím papírem. Necháme dobře ztuhnout.
Dobrou chuť Vám přeje Markéta!
Komentáře
Okomentovat