Linecké koláčky

 

Začátek prosince značí čas na linecké koláčky, kterým odolá jen málokdo. Tradiční linecký koláč milovala dokonce i císařovna Sissi.

Ingredience:

350 g hladké mouky
250 g vychlazeného másla
140 g moučkového cukru
2 žloutky
citronová kůra z jednoho citronu
+ marmeláda

Postup:

Do mouky rozsekáme pokrájené ztuhlé máslo, přidáme cukr, žloutky, citronovou kůru a co nejrychleji zpracujeme v hladké těsto. Nevěnujeme se mu příliš, aby se moc nezahřálo. Hotové těsto zabalíme do folie a necháme v lednici přes noc odpočívat.

Další den vytáhneme těsto z ledničky, aby trošku povolilo, ale ne moc. Rozehřejeme troubu na 160 °C. Nachystáme si 2 plechy s pečícím papírem a tvořítka na linecké. Těsto si rozdělíme na dvě části.

Lehce si moukou posypeme vál, poprášíme moukou i polovinu těsta a rozválíme na tenký plát. Pokud to nejde, využijeme pro vyválení igelitový sáček. Vykrajujeme nejprve tvary bez kolečka uprostřed, které skládáme na jeden plech a poté stejné tvary s kolečkem uprostřed, které skládáme na druhý plech (tyto tvary budou dřív hotové). Zbytky těsta zapracujeme do druhé poloviny těsta a opět pokračujeme v procesu.

Vykrájené tvary dáme do trouby (po jednom plechu) a pečeme cca 10 minut. Neustále kontrolujeme. Těsto musí být pořád světlé, ne dozlatova. Můžeme zkusit jeden tvar rozlomit a podívat se, jestli už je těsto uvnitř upečené.

Hotové tvary slepujeme marmeládou.
TIP1: využívám plnící sáček, jde to pak rychleji
TIP2: používám klasickou kvalitní marmeládu, ne tu na linecké

Nakonec lehce pocukrujeme.

Dobrou chuť Vám přeje Markéta!

Komentáře