Začátek prosince značí čas na linecké koláčky, kterým odolá jen málokdo. Tradiční linecký koláč milovala dokonce i císařovna Sissi.
Ingredience:
350 g hladké mouky
250 g vychlazeného másla
140 g moučkového cukru
2 žloutky
citronová kůra z jednoho citronu
+ marmeláda
Postup:
Do mouky rozsekáme pokrájené ztuhlé máslo, přidáme cukr,
žloutky, citronovou kůru a co nejrychleji zpracujeme v hladké těsto.
Nevěnujeme se mu příliš, aby se moc nezahřálo. Hotové těsto zabalíme do folie a
necháme v lednici přes noc odpočívat.
Další den vytáhneme těsto z ledničky, aby trošku
povolilo, ale ne moc. Rozehřejeme troubu na 160 °C. Nachystáme si 2 plechy
s pečícím papírem a tvořítka na linecké. Těsto si rozdělíme na dvě části.
Lehce si moukou posypeme vál, poprášíme moukou i polovinu těsta
a rozválíme na tenký plát. Pokud to nejde, využijeme pro vyválení igelitový
sáček. Vykrajujeme nejprve tvary bez kolečka uprostřed, které skládáme na jeden
plech a poté stejné tvary s kolečkem uprostřed, které skládáme na druhý
plech (tyto tvary budou dřív hotové). Zbytky těsta zapracujeme do druhé
poloviny těsta a opět pokračujeme v procesu.
Vykrájené tvary dáme do trouby (po jednom plechu) a pečeme
cca 10 minut. Neustále kontrolujeme. Těsto musí být pořád světlé, ne dozlatova.
Můžeme zkusit jeden tvar rozlomit a podívat se, jestli už je těsto uvnitř
upečené.
Hotové tvary slepujeme marmeládou.
TIP1: využívám plnící sáček, jde to pak rychleji
TIP2: používám klasickou kvalitní marmeládu, ne tu na linecké
Nakonec lehce pocukrujeme.
Dobrou chuť Vám přeje Markéta!
Komentáře
Okomentovat