Neznám klasičtějšího a tradičnějšího cukroví než medvědích
ťapek. Navíc už jen chvíle, kdy vytáhneme po generace předávané formičky,
přinese vánoční náladu. Je to také nejoblíbenější cukroví mého dědy, a ty
nejlepší prý dělávala jeho maminka.
Ingredience:
150 g hladké mouky
100 g namletých vlašských ořechů
120 g změklého másla
70 g cukru
1 vejce
½ lžičky skořice
špetka mletého hřebíčku
+ sádlo na vymazání formiček
+ moučkový cukr na obalení
Postup:
Zpracujeme těsto a hotové je zabalíme do folie a necháme
přes noc v lednici odpočívat.
Další den si přichystáme formičky, vymažeme je sádlem a
rozehřejeme troubu na 180°C. Z těsta vyválíme váleček, nakrájíme jej na
dílky a ty pak vtlačíme do připravených formiček. Neplníme je až úplně po
okraj, ještě trochu vyskočí a uprostřed necháváme důlek. Všechny naplněné
formičky naskládáme na plech a vložíme do trouby. Pečeme cca 8 minut.
Po upečení je necháme minutku vychladnout a pak je opatrně
vyklopíme klepnutím hrany formičky o pracovní desku. Ještě vlažné je obalíme
v moučkovém cukru.
Dobrou chuť Vám přeje Markéta!
Komentáře
Okomentovat