Medvědí ťapky

 

Neznám klasičtějšího a tradičnějšího cukroví než medvědích ťapek. Navíc už jen chvíle, kdy vytáhneme po generace předávané formičky, přinese vánoční náladu. Je to také nejoblíbenější cukroví mého dědy, a ty nejlepší prý dělávala jeho maminka.

Ingredience:

150 g hladké mouky
100 g namletých vlašských ořechů
120 g změklého másla
70 g cukru
1 vejce
½ lžičky skořice
špetka mletého hřebíčku
+ sádlo na vymazání formiček
+ moučkový cukr na obalení

Postup:

Zpracujeme těsto a hotové je zabalíme do folie a necháme přes noc v lednici odpočívat.

Další den si přichystáme formičky, vymažeme je sádlem a rozehřejeme troubu na 180°C. Z těsta vyválíme váleček, nakrájíme jej na dílky a ty pak vtlačíme do připravených formiček. Neplníme je až úplně po okraj, ještě trochu vyskočí a uprostřed necháváme důlek. Všechny naplněné formičky naskládáme na plech a vložíme do trouby. Pečeme cca 8 minut.

Po upečení je necháme minutku vychladnout a pak je opatrně vyklopíme klepnutím hrany formičky o pracovní desku. Ještě vlažné je obalíme v moučkovém cukru.

Dobrou chuť Vám přeje Markéta!

Komentáře