Tak takto začínají prázdniny! Vzduch voní létem, z keřů se červenají první bobulky a kuchyní se line vůně čerstvě upečeného rybízového koláče. Kyselkavý rybíz, nadýchané těsto a drobenka jako sladká tečka – přesně tohle je chuť dětství a volných dní. Stačí pár minut a jednoduchých surovin a koláč, který chutná po létě, je na světě.
Ingredience:
těsto:
2 vejce
200 ml mléka
50 ml bílého jogurtu
4 lžíce oleje
180 g krupicového cukru
300 g polohrubé mouky
1 kypřící prášek do pečiva
300 g červeného rybízu (pokud využijete mražený - nechte ho před přípravou rozmrazit a zbavte jej přebytečné vody)
drobenka:
80 g hrubé mouky
40 g krupicového cukru
50 g másla
+ máslo a hrubá mouka na přípravu formy
Postup:
Troubu rozehřejeme na 180 °C. Koláčovou kruhovou formu (průměr cca 30 cm) vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Ve větší míse metličkou promícháme vejce, mléko, jogurt, olej a cukr. V menší míse smícháme mouku s kypřícím práškem. Sypkou směs nasypeme k mokré. Krátce prošleháme šlehačem. Vznikne poměrně tekuté těsto, které nalijeme do formy.
Na těsto ve formě rovnoměrně nasypeme rybíz. V malé misce smícháme ingredience na drobenku, rozemneme je prsty, dokud nevznikne směs připomínající drobky. Drobenkou posypeme těsto s rybízem. Vložíme do trouby a pečeme cca 40 minut do zezlátnutí.
Dobrou chuť vám přeje Markéta!
Komentáře
Okomentovat