Domácí kynuté koláče patří k pokladům české kuchyně. Nadýchané těsto, jemný tvaroh, voňavá povidla a sladká drobenka dohromady vytváří dobrotu, která provoní celý dům a potěší každého u stolu. Vyzkoušejte tento tradiční recept mojí prababičky, který se hodí klidně i na sváteční stůl.
Ingredience:
těsto:
250 ml vlažného mléka
1 lžička cukru (na kvásek)
1 kostka droždí (42 g)
500 g hladké mouky
50 g cukru
špetka soli
100 g rozpuštěného másla
2 žloutky
náplň:
1 tvaroh v kostce (250 g)
100 g cukru
1 žloutek
trocha vanilky nebo vanilkové pasty
na dokončení:
povidla
rozšlehané vajíčko na potření před pečením
rozpuštěné máslo na potření po upečení
drobenka:
30 g másla
20 g moučkového cukru
40 g hrubé mouky
Postup:
Do 250 ml vlažného mléka přidáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Lehce zamícháme. Přikryjeme utěrkou a necháme v teple 10–15 minut vzejít, až se na povrchu vytvoří pěna.
Mezitím si ve velké míse smícháme mouku, sůl, cukr, žloutky a rozpuštěné máslo. Přidáme vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké těsto nejlépe za pomoci hnětacího háku v robotu. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi 1 hodinu a půl.
Během toho, co těsto kyne, si připravíme náplň. Smícháme tvaroh, cukr, žloutek a vanilku. Ušleháme, aby se ingredience hezky spojily. Také si připravíme drobenku. V menší misce zpracujeme změklé máslo, cukr a hrubou mouku než vznikne konzistence drobečků.
Troubu rozehřejeme na 180 °C a připravíme si dva plechy s pečicím papírem.
Po vykynutí se pustíme do tvarování koláčů. Těsto rukama prohněteme a rozdělíme na menší kousky, cca 20 ks po 45-50 gramech. Z každého kousku vytvarujeme placičku, doprostřed dáme lžičku tvarohové náplně a zabalíme do kulatého bochánku.
Do středu hotového bochánku uděláme hlubší důlek (například dnem od malé skleničky) a naplníme ho povidly – menší lžička. Nesmíme to s povidly přehnat, jinak by nám pak v troubě přetekla.
Okraje koláčů potřeme rozšlehaným vajíčkem a přendáme na plech. Každý koláč posypeme připravenou drobenkou.
Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C (vrch/spodek) asi 20–25 minut, dokud koláče nezezlátnou.
Ještě horké koláče potřeme rozpuštěným máslem, aby byly vláčné a dlouho čerstvé.
Dobrou chuť vám přeje Markéta!
Komentáře
Okomentovat